Het bouwen van een zuinige auto zal in de toekomst zo eenvoudig zijn als het indrukken van de print-knop op een 3d printer, tenminste als het aan Jim Kor ligt.
Jim Kor is verantwoordelijk voor een team van Canadese ingenieurs, die bezig zijn met het ontwerpen van een auto waarvan de carrosserie vervaardigd kan worden met een 3D printer. Ze hebben al een prototype gemaakt van de auto gemaakt, genaamd “de Urbee”, en momenteel werken ze aan hun tweede versie welke meer geavanceerd is. “Wat we zo leuk vinden aan 3D printen is dat alles geprint kan worden”, al dus Jim Kor tijdens een presentatie van de Verge conferentie in San Francisco. “En als je alles kunt printen, kun je alles bedenken.”
De presentatie van Jim Kor bevatte jammer genoeg een klein model van de Urbee, in plaats van de echte uitvoering. Maar de inwoners van San Francisco kunnen over ongeveer een jaar de echte Urbee van dichtbij bewonderen. Jim Kor en de medewerkers van z’n bedrijf Kor Ecologic zijn namelijk van plan om de tweede prototype van San Francisco naar New York te rijden in 2015. Dit is een afstand van maar liefst 4677 kilometer.
En als hun ideeën tot realiteit worden gebracht, dan zal de gehele reis in deze kleine, lichtgewicht en aerodynamische Urbee 2 – uitgerust met een hybride motor – slechts 37 liter brandstof verbruiken, wat neerkomt op 126 kilometer per liter.
Hij beschouwt het absoluut niet als iets wat niet uit kan komen, omdat hij en z’n team veel ervaring heeft opgedaan in het verleden wat nu goed van past komt. In het verleden hebben ze ook bussen en landbouwmachines ontworpen. De Urbee ligt laag bij de grond, is ruitvormig ontworpen en is erg klein gebouwd. Er kunnen twee personen in zitten en rijdt op drie wielen. De body van de auto, wat lijkt op een uitgerekte bubbel, is soepel genoeg om meeste massa-productie auto’s er als bakstenen uit te laten zien.
“Ik zeg altijd tegen mensen dat er geen vierkante vissen in de oceaan zwemmen, wellicht waren die er wel, maar die zijn inmiddels allemaal opgegeten”, al dus Jim Kor.
Toen het basisconcept door Kor en z’n team gemaakt was, zijn ze begonnen met het maken van een metalen chassis wat ze vervolgens gevuld hebben met klei. Het kleimodel is vervolgens gescand en vervolgens aangepast op basis van de resultaten uit een virtuele windtunnel. Het kleimodel is hierna nogmaals gescand en de scan is naar de 3d printer van Stratasys verstuurd.
De wens van Jim Kor is dat z’n zonen, Tyler en Cody, samen met hun hond Cupido, in de Urbee 2 gaan rijden en de uitdagende reis zullen maken van San Francisco naar New York.
Leave a Reply